onsdag 10. september 2008

Vitus Bering

Thor og Gorm befinner seg fremdeles i byen Petropavlovsk.

Det bor ca 198 000 innbyggere i byen, som ligger på høye åser og er omringet av vulkaner. Det er faktisk ikke mulig å se horisonten klart fra noe sted i byen ettersom det er vulkaner og fjell overalt.

Petropavlovsk ble grunnlagt av Vitus Bering, polarforsker i russisk tjeneste. Bering var opprinnelig dansk, og født i Horsens i 1681. I 1703 ble han vervet til tsar Peter den stores flåte og deltok i Den store nordiske krig.

Etter krigen ønsket Peter den Store å utforske og kartlegge Russlands østlige områder for å finne ut om det fantes en landfast forbindelse mellom Sibir og Nord-Amerika. Bering ble utnevnt til leder av ekspedisjonen som dro ut fra Kamtsjatka 13. juli 1728.

Ekspedisjonen mente å ha påvist at det var et strede mellom de to kontinentene, selv om de aldri så land på den amerikanske siden. Stredet er senere oppkalt etter Bering: Beringsstredet.

Senere dro Bering ut på nok en ekspedisjon i området for blant annet å finne Amerika. De la ut i skipene Svjatoj Pjotr (St. Peter) og Svjatoj Pavel (St. Paul) fra byen som i dag er oppkalt etter skipene, Petropavlovsk.

Kilde: Wikipedia. Trykk på de markerte lenkene over for å lese mer!